Pretražite novosti:

Obilježavanje prve godišnjice bez eutanazije pasa u utinjskom skloništu

26.08.2017.
Obilježavanje prve godišnjice bez eutanazije pasa u utinjskom skloništu
Prošle godine iz Utinje udomljeno čak 500 pasa.
Obilježavanje prve važne godišnjice bez slučaja eutanazije za napuštene pse u utinjskom skloništu održano je danas kod Glazbenog paviljona. Iako zakonom još nije regulirana inicijativa o zakonskoj zabrani eutanazije pasa u skloništima, karlovačke udruge i volonteri zajedno s djelatnicima Skloništa uspjeli su nizom akcija i uloženim trudom u protekloj godini u potpunosti spriječiti eutanaziranje pasa u Utinji. Naime, od kolovoza 2016. u Skloništu se zbog intenzivnog udomljavanja od sigurne smrti tako spasilo 500 pasa. Osim obilježavanja ove obljetnice cilj događanja bio je i podizanje svijesti o odgovornom i humanom ponašanju prema psima i drugim životinjama kroz njihovo udomljavanje.
Tom prilikom potporu i osobnu donaciju došao je dati i gradonačelnik Damir Mandić, a Grad Karlovac svake godine izdvaja oko 600 tisuća kuna iz proračuna za sklonište za napuštene životinje. Gradonačelnik Mandić ističe kako je u cilju što većeg podizanja osviještenosti ljudi o odgovornom i humanom ponašanju prema psima i drugim životinjama potrebna edukacija koja bi trebala krenuti od djece u vrtićima, prema učenicima u osnovnim i srednjim školama do svih ustanova i tvrtki, javnih i privatnih. U tom smislu naglasio je važnu ulogu udruga u provođenju aktivnosti educiranja građana.
Sada očekujemo novi zakon kojim se predviđa da brigu za skloništa za napuštene životinje preuzmu županije. Naravno da će Grad Karlovac i dalje sudjelovati u toj brizi kao i dosad, zaključio je gradonačelnik na današnjoj važnoj obljetnici koja je slavila život za stotine napuštenih pasa.